Adaptarea la gradinita - Metode eficiente de acomodare ale celui mic

Adaptarea la gradinita - Metode eficiente de acomodare ale celui mic

Adaptarea la grădiniță a micuților lor este una dintre problemele frecvente cu care părinții se confruntă. Perioada preșcolară este o etapă extrem de importantă în dezvoltarea copiilor și, totodată, destul de dificilă pentru ei. Prichindeii trebuie să se acomodeze cu un nou mediu, respectiv cel al instituției de învățământ și, de asemenea, să se adapteze noii rutini din programul lor zilnic.


Cum facem ca adaptarea copiilor la grădiniță să fie mai ușoară pentru cei mici? Există câteva metode simple, dar eficiente care îi pot ajuta să se acomodeze mai ușor acestei schimbări. Vestea bună este că noi am aflat care sunt acestea și ți le spunem și ție!

De cât timp au nevoie copiii pentru adaptarea la grădiniță?Potrivit specialiștilor, cei mici se adaptează grădiniției fiecare în ritmul său, așa că părinții nu ar trebui să se îngrijoreze dacă cei mici nu se acomodează prea rapid cu noua schimbare din viața lor. Totuși, afirmă cercetătorii, majoritatea copiilor au nevoie de câteva săptămâni (maximum 1 lună și jumătate) pentru a se obișnui cu mersul la grădiniță și, implicit cu activitățile și colectivul de acolo. În cazul în care chiar și după 2 luni cel mic nu se adaptează, părinții pot încerca și schimbarea grădiniției. Învățarea unui cadrul restrâns, adică în grupe formate din puțini copii (7-8), ar putea fi o altă soluție eficientă în această situație.

Sfaturi pentru părinți: Cum îți ajuți copilul să se adapteze la grădinițăPentru a face mai ușoară adaptarea celui mic la grădiniță, urmează sfaturile din lista de mai jos:
  • Vorbește-i despre grădiniță ca un loc distractiv. Atunci când aduci în discuție acest subiect, prezintă-i grădinița drept un loc de joacă, imaginează-ți povești și oferă-i detalii despre activitățile pe care le va avea acolo.
  • Explică-i care este programul. Mulți dintre copii refuză să stea la grădiniță tocmai din teama de a-și petrece timpul fără părinți și bunici, așa cum se întâmpla până acum. De aceea, e foarte important să-i explici micuțului tău care este programul de la grădiniță, punând accent pe faptul că, după serviciu, mama și tata vor veni să-l ia acasă.
  • Lasă-l să ia cu el câteva obiecte familiare. Indiferent că este vorba despre o jucărie preferată, despre o păturică ori despre orice alt obiect familiar, odată ce va lua un lucru favorit cu el la grădiniță, copilul se va simți mult mai în siguranță. Obiectul trebuie să fie relativ mic și ușpr de transportat, cum ar fi o jucărie de pluș.
  • Începe acomodarea la grădiniță treptat. Încearcă mai întâi programul de jumătate de zi, până la masa de prânz. Mai apoi, după 2-3 luni, când copilul deja s-a acomodat cu restul colegilor, poți face trecerea la programul complet.
  • Pregătiți-vă împreună pentru grădiniță. Seara, înainte de fiecare zi de grădiniță, pregătiți împreună ghiozdănelul, hainele și încălțămintea pentru a doua zi.

  • Adaptarea la grădiniță va fi o etapă mult mai ușoară pentru copii, dacă pui în aplicare sfaturile noastre. Înarmează-te cu răbdare și apelează la strategii eficiente de acomodare a celui mic în noul mediu!