Amenajarea spatiului de joacă în curte: sfaturi și idei

Amenajarea spatiului de joacă în curte: sfaturi și idei

Timpul petrecut afară, la joacă, este foarte important și benefic pentru cei mici. Joaca în aer liber reduce nivelul de stres și iritabilitate, ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și le amplifică atenția și coordonarea. Dacă îți dorești să îl scoți la joacă pe micuțul tău, o poți face într-un mediu sigur și familiar: chiar la voi în curte. Cu puțină imaginație și îndemânare, poți amenaja un loc potrivit pentru copii în curtea familiei. Iată de ce trebuie să ții cont.

Adaptează spațiul de joacă la vârsta și preferințele copiilorAi la dispoziție foarte multe piese și ansambluri de joacă , fiecare cu specificul său. Poate că micuții tăi se dau în vânt după tobogane sau, dimpotrivă, adoră să fie legănați. Din fericire, multe dintre piesele ansamblurilor de joacă se vând separat, astfel că le poți alege pe cele care se potrivesc vârstei și preferințelor copiilor și le poți combina, ca să creezi un spațiu de joacă atractiv.

Siguranța, înainte de toateCând vine vorba de locurile de joacă, siguranța trebuie să primeze. De aceea, atunci când alegi piesele unui spațiu de joacă, verifică:

 • îmbinarea și lipiturile în cazul obiectelor din lemn. De asemenea, ai grijă să nu aibă părți care ies în afară și i-ar putea răni pe cei mici. Găsește piese rezistente, care pot susține greutatea copiilor.

 • Piesele din metal. Acestea trebuie, de asemenea, să fie îmbinate perfect și să nu aibă colțuri ascuțite. Metalul trebuie să fie de calitate, să nu ruginească sau să se îndoaie.

 • Mânerele dar și barele de susținere sau treptele. Deosebit de importante, aceste accesorii trebuie confecționate din materiale aderente, care să permită o priză bună și să nu alunece.

 • Sforile sau frânghiile care unesc piesele. Ele trebuie să fie rezistente la șocuri și să nu se poată rupe ușor, chiar dacă au fost expuse timp îndelungat la intemperii sau razele soarelui.

 • Zona în care va fi amplasat spațiul de joacă. Este recomandat să fie suficient de largă, fără obstacole, cabluri electrice sau obiecte ascuțite în jur, pe o rază suficient de mare.


 • Cum alegi obiectele din spațiul de joacă  Printre cele mai căutate piese se numără leagănele, toboganele și ansamblurile de cățărare. Multe dintre acestea au avantajul că pot fi adaptate vârstei puștilor, pe măsură ce aceștia cresc.
  Dacă puiului tău îi plac leagănele, alege între diferitele modele existente pe piață: tip găleată, cu sfori, trapezoidal sau realizate dintr-o anvelopă de mașină.
  Toboganele pot fi în spirală, acoperite sau descoperite, sub formă de tub sau în valuri.
  Dacă juniorul tău este un mic alpinist, amenajează-i un perete de escaladă, rampe de diferite înălțimi, ansambluri cu frânghii, bare de diferite mărimi sau poduri și tunele.

  Spații de joacă improvizate din obiectele din gospodărie  Poți face chiar tu un spațiu de joacă amuzant , cu puțină imaginație și câteva obiecte pe care le găsești în curte. Poți construi un fort, din scânduri, cu acoperiș din pânză, sau un balansoar din lemn. Dacă ai o barcă veche, o poți folosi ca bază pentru ansamblul de cățărare, cu ajutorul unor frânghii și scânduri înalte. Nici realizarea unui iglu din nuiele sau din anvelope folosite, în care cei mici se vor ascunde, nu e prea complicată.

  Fie că optezi pentru un spațiu de joacă gata asamblat, fie pentru câteva piese pe care le montezi sau confecționezi chiar tu, spațiul de joacă trebuie să fie în primul rând un loc sigur pentru cei mici. Ține cont de sfaturile noastre în privința amenajării în siguranță a locului de joacă, pentru ca tu și copiii tăi să vă petreceți timpul, împreună, relaxați.