Ce ar trebui sa alegi: scaun auto cu spatar inalt sau inaltator auto?

Ce ar trebui sa alegi: scaun auto cu spatar inalt sau inaltator auto?

Siguranța copiilor în trafic este primordială, de aceea părinții trebuie să știe ce tip de scaun auto trebuie să cumpere, astfel încât cei mici să se bucure de confort pe toată durata călătoriei cu mașina. Scaunele auto pentru copii se împart în mai multe categorii, de aceea trebuie să faci alegerea potrivită, ținând cont de mai multe aspecte.


Potrivit Codului Rutier, toți copiii cu vârsta de până la 3 ani și care au sub 135 cm înălțime trebuie să stea într-un dispozitiv de fixare în scaun atunci când sunt transportați cu mașina. Dacă au peste 135 cm înălțime, copiii trebuie să stea pe bancheta din spate, într-un dispozitiv de fixare sau prinși cu centura de siguranță.

Care este cel mai bun dispozitiv de fixare pentru care poți opta? Află, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine, care sunt accesoriile special concepute pentru copiii tăi, astfel încât să beneficieze de un transport sigur cu mașina.

Clasificarea scaunelor auto, în funcție de grupă


Alegerea tipului potrivit de scaun reprezintă o decizie importantă, care trebuie luată doar în urma unei informări amănunțite asupra opțiunilor care există în prezent pe piață. Este indicat să cumperi un scaun auto doar din surse sigure, evitând modelele second-hand și să te asiguri că produsul este fabricat conform standardului ECE R44.03/ECE R44.04.

Este periculos și ilegal să transporți copiii fără un scaun special sau înălțătoare auto, deoarece aceste dispozitive îi pot proteja în timpul deplasărilor cu mașina. De aceea, este obligatoriu să folosești un scaun auto, până când copiii ajung la înălțimea de 135 cm. Scaunul auto îți va fi de folos încă din prima zi de viață a micuților și până când aceștia ating această înălțime, la aproximativ 12 ani.

Putem clasifica scaunele auto în funcție de grupa cărora le sunt destinate:
 • Grupa 0 se folosește pentru bebeluși de la 0 la 9 luni sau 0-10 kg.
 • Grupa 0+ reprezintă grupa 0 extinsă cu 3 luni și 3 kg, ideală pentru bebeluși de 0-12 luni sau 0-13 kg.
 • Grupa 1 se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 6 luni și 3-4 ani, cu o greutate între 9 și 18 kg.
 • Grupa 2 se adresează copiilor între 3-8 ani, cu o greutate între 15 și 25 kg.
 • Grupa 3 se adresează copiilor cu vârsta între 6-12 ani, cu o greutate între 22 și 36 kg.

  Avantajele unui scaun auto pentru copii


  Scaunele auto de calitate sunt o investiție bună, pentru că sunt îndelung testate și foarte sigure pentru cei mici. Cumpărarea lor este o investiție în siguranță și confort, pentru că scaunul auto poate fi folosit și în orele de somn ale micuților. Un scaun auto ideal pentru copii este acela care se potrivește întotdeauna înălțimii și greutății sale și este montat corect, conform instrucțiunilor producătorului.

  Pentru un plus de siguranță, este recomandat ca scaunele auto pentru copii să fie montate pe bancheta din spate, în poziție centrală. Pentru montarea acestor scaune, există numeroase sisteme de prindere: ISOfix sau cu centura de siguranță a mașinii sunt cele mai folosite metode.

  Sistemul ISOfix reprezintă un sistem de asigurare a fixării scaunului auto pentru copii în mașină, avantajul său fiind că, în cazul unui impact, scaunul auto se va comporta unitar cu restul autovehiculului. În plus, acest sistem modern face ca manevrarea și montarea scaunului auto să fie mai simple.

  Elementele de siguranță ale unui scaun cu spătar înalt


  Pentru ca micuții să fie protejați pe toată durata călătoriei cu mașina, poți alege un scaun auto cu spătar înalt. Acesta aduce numeroase elemente de siguranță, esențiale pentru o călătorie fără griji. Centurile de siguranță ale scaunului auto sau cataramele special concepute trebuie să treacă corect peste corpul copilului, astfel încât să nu îi provoace vreun disconfort. De asemenea, scaunul cu spătar înalt are o tetieră ajustabilă, care protejează capul și gâtul copilului în caz de impact. Carcasa scaunului poate să protejeze și zonele mai sensibile ale corpului celor mici - capul, gâtul, brațele și coloana vertebrală.

  Ce este înălțătorul auto și ce beneficii aduce
  Pentru siguranța celor mici, înălțătorul auto îi va ajuta să ajungă la înălțimea potrivită pentru a folosi centura de siguranță a mașinii în mod corect. Desigur, dezavantajul înălțătorului auto îl reprezintă lipsa tetierei și a spătarului, protecția copiilor fiind asigurată doar de către elementele de siguranță ale autoturismului. De aceea, principala caracteristică a înălțătoarelor auto o reprezintă lipsa unor centuri integrate.

  În timpul călătoriei cu autoturismul, pentru a proteja și a susține copilul, se folosește centura de siguranță, care se montează peste scaunul de mașină. Este nevoie ca centura de siguranță să fie montată cât mai corect și cât mai strâns posibil, în timp ce banda orizontală a centurii trebuie să treacă de la șold la sold și nu deasupra stomacului, deoarece îi poate provoca leziuni. De asemenea, banda diagonală a centurii de siguranță trebuie să treacă peste umăr și nu peste gât.

  Există și scaune auto de tip booster, care se pot transforma în înălțătoare de mașină de îndată ce este îndepărtat spătarul și se păstrează șezutul scaunului, dar trebuie respectate cu strictețe recomandările producătorului. Aceste scaune booster și înălțătoarele se pot folosi și pe scaunul din față al mașinii, însă ele trebuie să fie montate pe bancheta din spate, mai ales dacă există un airbag in bordul mașinii. În cazul unui impact, înălțătorul auto reduce considerabil riscul de accidentare a copiilor, pentru că micuții sunt ridicați până la nivelul la care centura de siguranță pentru adulți îi poate proteja.

  Când este indicată folosirea unui înălțător auto?


  În cazul în care copiii încap în continuare în scaunul auto, prinși cu o centură în 5 puncte, nu trebuie să îi forțezi să folosească un înălțător auto. Totuși, dacă cei mici stau pe bancheta din spate, prinși cu centura de siguranță, fără ca aceasta să îi incomodeze, au cel puțin 18 kg și minimum 4 ani, îi poți muta într-un înălțător auto, care le poate garanta siguranța.

  Copiii trebuie să folosească înălțătoare auto, deoarece fără ele, centura le poate provoca leziuni în cazul unui accident de circulație. Copilul trebuie să folosească un înălțător auto doar în momentul în care i se potrivește centura de siguranță pentru adulți. Înainte de a renunța la înălțător, trebuie să te asiguri că cel mic stă perfect pe bancheta din spate, cu spatele sprijinit de spătar, cu genunchii îndoiți comod, la marginea banchetei și centura de siguranță îi trece peste umăr, între brațe și gât.

  Protejează întotdeauna copiii în timpul deplasării cu mașina, prin achiziționarea celor mai bune modele de scaune sau înălțătoare auto, care le vor garanta confortul pe parcursul călătoriei.