Ghid de alegere a scaunului de masina in functie de varsta copilului

Ghid de alegere a scaunului de masina in functie de varsta copilului

Atunci când mergi în vacanță alături de copii, siguranța lor trebuie să fie prioritară. Scaunele auto pot să salveze viața copiilor în cazul unui impact. Din nefericire, există părinți care nu cunosc legislația actuală referitoare la transportul copiilor sau neglijează acest aspect. Află, din rândurile de mai jos, cum poți alege scaunul auto ideal pentru copilul tău și până la ce vârstă este obligatoriu.

Cum alegi un scaun auto pentru copii


Pentru că există numeroase modele de scaune auto pentru copii , nu îți este întotdeauna ușor să alegi produsul potrivit. Atunci când ești în căutarea unui scaun auto, există câteva elemente de care trebuie să ții cont. În primul rând, scaunul auto se alege în funcție de vârsta copilului, de înălțimea și greutatea lui. Aceste detalii le poți găsi în descrierea produsului pe care îl selectezi, pentru a fi sigur că ai făcut alegerea corectă.

Alegerea scaunului auto în funcție de vârstă


Scoica auto sau coșulețele sunt concepute pentru a proteja coloana celor mici și sunt prevăzute cu centuri de siguranță în 5 puncte. Scoicile sunt potrivite pentru bebelușii de la 0 până la aproximativ 9 luni și sunt dispozitive foarte sigure. Aceste tipuri de scaune auto sunt mai ușoare și mai mici decât un scaun grupa 0 sau 1, aspect care contează foarte mult pentru părinți, deoarece numărul bagajelor de călătorie va descrește, odată cu înaintarea în vârstă a micuțului.
Grupa 0+ aparține copiilor de la 0 până la 12-15 luni și conține scaune auto cu un spațiu extins pentru picioare și tetiere reglabile. Totodată, există scaune care pot fi montate atât cu fața la sensul de mers, cât și cu spatele, printr-un simplu click.

Scaunele auto din grupa 1 sunt recomandate pentru copiii de la 6 luni până la 4 ani, în timp ce grupa 2 este potrivită pentru micuții de la 3 până la aproximativ 8 ani.

Grupa 3 de scaune auto este folosită pentru copiii care au până la 12 ani și sunt prevăzute cu scaune rabatabile înalte. Acestea nu au ham, dar poți fixa copilul în mașină cu ajutorul centurii de siguranță.

Poziționarea scaunului auto cu fața sau cu spatele la sensul de mers


Scaunele auto se pot monta atât cu spatele la direcția de mers, cât și cu fața. Prima variantă este mai sigură. Sistemul rear-facing sau poziționarea scaunului auto cu spatele la direcția de mers a fost special conceput pentru copiii cu vârsta de 3-4 ani, al căror corp este în continuă dezvoltare. Acest sistem este considerat cel mai eficient, deoarece protejează micuții împotriva rănilor grave, în cazul unui accident rutier.
În cazul poziționării scaunului cu spatele la direcția de mers, capul, coloana vertebrală și gâtul copilului sunt perfect aliniate, astfel încât scaunul auto are rolul de a diminua forța impactului și nu îl va împinge cu capul înainte. De aceea, este indicat să poziționezi scaunul în acest mod cât mai mult timp, ținând cont de vârsta copilului tău. Pentru această opțiune, nu există dezavantaje majore, însă trebuie să iei în calcul faptul că micuțul se poate plictisi mai ușor. Poți profita de acest lucru, încercând diferite jocuri alături de copilul tău, pentru a-l ține ocupat și în siguranță pe toată durata călătoriei.;

Cea mai întâlnită metodă de amplasare a scaunului de mașină pentru copii este însă cea cu fața la direcția de mers sau front-facing. În ceea ce privește poziționarea scaunului auto pe bancheta din spate a mașinii, poți opta pentru locul din mijloc, cel mai sigur în caz de impact. Copilul tău se poate bucura de siguranță și confort, deoarece scaunele speciale pot fi folosite până la vârstă de aproximativ 12 ani. Acest mod de poziționare a scaunului auto nu este însă la fel de sigur, în special pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.
Scaunele auto pentru copii se pot amplasa chiar și pe scaunul din față al mașinii. Cele montate cu spatele la direcția de mers se pot instala astfel doar dacă airbag-ul este dezactivat sau dacă producătorul auto permite acest tip de poziționare. În acest fel vei putea să supraveghezi constant copilul, însă poate fi o distragere de la condus. În plus, dacă fixezi scaunul auto pe bancheta din față, copilul nu va mai fi la fel de protejat în cazul unui accident.

Nu uita că folosirea scaunelor auto este obligatorie până când micuțul împlinește vârsta de 3 ani, iar încălcarea acestei reguli va atrage sancțiuni conform legilor în vigoare.