Grupele de scaune auto pentru copii: lista completa

Grupele de scaune auto pentru copii: lista completa

Rear facing vs front facing: cum să alegi cel mai
sigur scaun auto pentru copilul tău.

Folosirea scaunelor auto pentru copii este obligatorie prin lege, iar aceste dispozitive sunt vitale pentru siguranța micuților, de fiecare dată când pleci la drum cu mașina. Astfel, atunci când alegi un model de scaun trebuie să ții cont de vârsta, greutatea și înălțimea copiilor, pentru a face o achiziție corectă. Iată cum sunt clasificate scaunele auto.

Folosirea scaunelor auto pentru copii este obligatorie prin lege, iar aceste dispozitive sunt vitale pentru siguranța micuților, de fiecare dată când pleci la drum cu mașina. Astfel, atunci când alegi un model de scaun trebuie să ții cont de vârsta, greutatea și înălțimea copiilor, pentru a face o achiziție corectă. Iată cum sunt clasificate scaunele auto.

Împărțirea pe grupe a scaunelor auto pentru copii


Pentru alegerea scaunului auto potrivit copilului tău, este indicat să ții cont de greutatea și vârsta lui sau de așa-zisa clasificare pe grupe:
 • Grupa 0 este reprezentată de scoica auto , potrivită pentru copiii care au până la 9 luni (între 0-10 kg).
 • Grupa 0+ aparține micuților de la 0 până la aproximativ 12-15 luni, care au între 0 și 13 kg. Scaunele auto din grupa 0+ au spațiu extins pentru picioare și tetiere reglabile în înălțime și pot fi folosite atât cu spatele la direcția de deplasare, cât și cu fața, cu ajutorul unui singur click.
 • Grupa 1 este indicată pentru copiii de la 6 luni până la aproximativ 4 ani, cu o greutate cuprinsă între 9 și 18 kg.
 • Grupa 2 este potrivită pentru copiii de la 3 ani până la aproximativ 8 ani, cu o greutate de 15-25 kg.
 • Grupa 2-3 este pentru copiii de la 6 ani până la 12 ani (22-36 kg), iar aceste dispozitive se numesc înălțătoare auto.


 • Există și modele de scaune auto combinate, care pot fi folosite pentru o perioadă mai mare de timp, fără să fie înlocuite periodic, pe măsură ce micuțul crește în greutate, înălțime și vârstă. Acestea se împart astfel:
 • Grupele 0+/1 - care pot fi folosite de la 0 luni până la aproximativ 4 ani, pentru copiii cu o greutate între 0 și 18 kg. Scaunele auto din grupa 0+/1 au spatar reglabil și hamuri cu fixare în 5 puncte.
 • Grupele 0/1/2 sunt potrivite de la 0 luni până la aproximativ 8 ani, pentru copiii între 0 și 25 kg. Au numeroase poziții de reglare a spătarului, pentru mers și dormit și ham cu fixare în 5 puncte.
 • Grupele 1/2/3 sunt recomandate pentru micuții de la 9 luni până la 11-12 ani, cu o greutate între 9 și 36 kg.
 • Grupele 2/3 pot fi folosite pentru copiii între 4 și 12 ani, cu greutate între 15 și 36 kg, iar copiii sunt fixați doar cu centura de siguranță a mașinii.

 • Factori importanți în alegerea scaunelor auto  Pe lângă clasificarea pe grupe a scaunelor auto pentru copii, trebuie să ții cont de mai multe criterii utile. Scaunul auto nu este considerat doar un moft, ci reprezintă accesoriul esențial pentru siguranța micuților în mașină. De aceea, trebuie să pui accent pe standardele de siguranță.

  Alege întotdeauna un scaun auto omologat, care a trecut prin teste de siguranță și garantează eficiența în cazul unui accident rutier. În alegerea scaunelor auto pentru copii, ține cont și de sistemul de prindere. Există scaune cu sistem ISOfix și scaune auto care se prind cu ajutorul centurilor de siguranță. Specialiștii recomandă achiziționarea unui scaun auto cu sistem ISOfix, deoarece este considerat cel mai sigur model. Înainte de a cumpăra un astfel de model, trebuie să verifici dacă poate fi instalat în mașina ta.

  Înainte de a cumpăra un scaun auto pentru copii, trebuie să iei în calcul și modalitatea de fixare față de sensul de mers. Există scaune pentru copii care se fixează cu fața la sensul de mers și cu spatele la sensul de mers sau modele de scaune pentru copii de tipul înălțătoarelor, ideale pentru copiii cu vârsta între 5 și 12 ani. Pentru copiii până în 13 kg, este indicat să alegi un scaun auto care se fixează cu spatele la sensul de mers.

  Materialul cu care este acoperit un scaun auto trebuie să fie ușor detașabil, să se curețe rapid și să fie confortabil, astfel încât să nu îi provoace neplăceri micuțului, ținând cont de pielea lui sensibilă.

  Dacă vei ține cont de recomandările noastre, vei putea face alegerea potrivită atunci când cumperi un scaun auto pentru copilul tău. Siguranța lui este primordială atunci când mergeți cu mașina, de aceea trebuie să alegi cel mai bun produs.