Importanta alimentatiei echilibrate. Cum iti inveti copiii sa manance sanatos?

Importanta alimentatiei echilibrate. Cum iti inveti copiii sa manance sanatos?

Stilul de viață sănătos se învață de mic. Cu cât îți înveți copiii să aibă obiceiuri alimentare corecte atunci când sunt mici, cu atât acestea se vor păstra și pe parcursul vieții lor de adulți. Puterea exemplului este foarte importantă, de aceea, respectă principiile unei alimentații sănătoase chiar tu.


Obiceiuri alimentare nesănătoaseTot mai mulți copii sunt supraponderali, încă de mici, din cauza alimentației nesănătoase. Obiceiurile alimentare pot fi schimbate dacă se aplică niște principii simple. Cele mai importante sunt micșorarea porțiilor și evitarea alimentelor pline de zahăr și grăsimi. Cele mai frecvente surse de zahăr și grăsimi sunt alimentele intens procesate sau cele de tip fast-food. Dacă rărești prezența acestor preparate în dieta familiei, vei face deja primul pas către un regim mai sănătos. Îl poți completa apoi cu:
 • Lactate slabe
 • Carne de pui, fără pieliță
 • Carne slabă
 • Produse de panificație din făină integrală și cereale integrale
 • Înlocuirea snackurilor cu fructe sau legume
 • Evitarea sau limitarea băuturilor cu adaos de zahăr

 • Iată câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare, dacă vrei ca pruncii tăi să mănânce sănătos.

  Oferă-le alternative sănătoase  Copiilor li se face poftă de multe lucruri și îți vor cere, constant, ceva bun sau dulce. Nu le refuza aceste pofte, dar încearcă să le oferi mai multe variante sănătoase. Asigură-te că ai mereu în casă dulciuri bune - banane, brioșe făcute în casă, cereale și oferă-le aceste alternative, atunci când ar vrea să mănânce ceva dulce. Nu cumpăra sucuri carbogazoase și servește-le, întotdeauna, apă.

  Încurajează-i să mănânce încet  Beneficiile mestecatului pe îndelete sunt imense. În primul rând, cu cât este mestecată mai bine hrana, cu atât sunt evitate problemele digestive. În plus, senzația de sațietate se instalează și este detectată mai ușor de creierul copiilor, atunci când mestecă încet mâncarea. Inventează jocuri legate de cât de încet trebuie mestecate alimentele. Fă o pauză de 15 minute între felurile de mâncare și întreabă-i dacă încă le mai este foame. Nu-i forța să mănânce tot, dacă s-au săturat deja.

  Luați, cel puțin, o masă în familia completă  Atunci când mâncați împreună, timpul petrecut în familie trebuie să fie relaxant și plăcut. Copiii vor copia obiceiurile adulților, astfel că este important să le dați un exemplu bun în privința regimului alimentar. Arată-le cât de mult îți place să mănânci legume sau verdețuri și povestește-le despre beneficiile fiecărui fel de mâncare.

  Implică-i în cumpărături și prepararea meselor  Când faci piața, îi poți lua pe cei mici cu tine și puteți planifica, împreună, ce veți găti pentru cină. Observă-le preferințele și ghidează-i către alegeri sănătoase, oferindu-le, întotdeauna, argumente. Atunci când te ajută în bucătărie, copiii vor fi tentați să guste alimente noi, dacă au participat la prepararea lor. Poți începe această educație chiar dinainte ca aceștia să fie capabili să te ajute la gătit. Celor mici le place să-i imite pe adulți, așa că o bucătărie de jucărie îi va fascina și îi va pregăti pentru a se simți implicați în procesul de preparare a mâncărurilor.

  Nu încuraja mâncatul în fața televizorului  Încearcă să limitezi zona unde mănâncă familia ta. Atunci când mâncați în fața televizorului sau a calculatorului, tendința este să mâncați mai mult și mai nesănătos. În plus, creierul este distras de ceea ce vede la televizor și poate ignora senzația de sațietate, astfel că, de cele mai multe ori, în fața televizorului mâncați mai mult decât aveți nevoie.

  Nu folosi mâncarea ca pedeapsă sau recompensă  Chiar dacă este tentant, uneori, să promiți ceva dulce celor mici, în schimbul anumitor comportamente, acest lucru poate crea obiceiuri alimentare nesănătoase. Atunci când dulciurile sunt folosite ca recompensă, copiii tind să le valorizeze mai mult decât pe alte alimente și le vor dori cu ardoare. De cealaltă parte, dacă-i trimiți la culcare fără să mănânce, în semn de pedeapsă, subconștientul lor ar putea înmagazina teama de a nu rămâne flămând, altădată, astfel că va mânca mai mult decât are nevoie, de câte ori va avea ocazia.

  Supraveghează atent ce mănâncă în afara casei  Chiar dacă acasă au un regim alimentar echilibrat, copiii ar putea exagera cu dulciurile la școală. Verifică meniul de la grădiniță sau la școală, dacă există. Pregătește-le pachetul de acasă și nu le oferi prea mulți bani pe care să-i cheltuiască pe dulciuri, la chioșcurile din apropierea școlii.

  Învață-i să fie activi și să iubească sportul. Îi poți încuraja ușor cu ajutorul unor masinuțe fără pedale , triciclete sau chiar biciclete. Copiii adoră întotdeauna jucăriile de plimbare, așa că nu poți da greș cu un astfel de obiect. Astfel, vor crește cu apetit pentru activități fizice.

  Aceste obiceiuri sănătoase îi vor ajuta pe copii să-și mențină o greutate normală pentru vârsta lor și să crească frumos și armonios.