Copiii si siguranta pe internet: sfaturi pentru parinti

Copiii si siguranta pe internet: sfaturi pentru parinti

Internetul este una dintre cele mai bune și utile invenții și este extrem de folositor atât pentru adulți, cât și pentru copii. În zilele noastre, copiii sunt cei care petrec cel mai mult timp pe internet: caută informații despre teme, se joacă sau țin legătura cu prieteni și colegi pe site-urile de socializare.


Cu toate acestea, există avantaje și dezavantaje ale internetului. Acesta nu oferă doar o gamă largă de beneficii, ci, vine însoțit și de riscuri, mai ales pentru copii și adolescenți. Din cauza vârstei fragede, copiii pot întâmpina numeroase pericole pe Internet: de la șantaj și hărțuire, până la accesarea unor site-uri care nu sunt potrivite vârstei lor.

Totuși, internetul poate fi accesat de oriunde iar copiii pot da clickuri care îi pun în pericol. Vrei să afli totul despre securitatea online pentru copii plus câteva metode utile de a-i ține în siguranță pe cei mici? Află informații utile, pentru a-i proteja pe cei mici de pericole, din rândurile de mai jos:

Cele mai frecvente pericole de pe internet


Pentru că juniorii se bucură de utilizarea internetului mai mult decât adulții, aceștia sunt mai vulnerabili. Mai mult, pot pica pradă cu ușurință utilizatorilor care nu au intenții pozitive. Organizația Salvați Copiii propune reducerea cazurilor alarmante din ultimii ani, potrivit cărora mai mult de 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care folosesc internetul au fost jigniți, șantajați sau afectați emoțional. Cele mai comune pericole de pe internet sunt:

Hărțuirea



Copiii sunt expuși la numeroase riscuri, atunci când navighează pe Internet, fie că vorbim despre rețelele de socializare, grupuri, forumuri, jocuri sau clipuri video. Cea mai comună manifestare negativă la care copiii și adolescenții pot să cadă victime este cel de hărțuire online. Aceștia pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse sau pot fi umiliți în spațiul virtual, fenomen care poartă numele de Cyber Bullying.

Furtul de date personale



În calitate de părinte, probabil, iei în calcul și furtul de date personale, atunci când copiii navighează pe internet. Ei bine, acest lucru se întâmplă des, iar dezvăluirea datelor personale este una dintre greșelile pe care copiii trebuie să fie învățați să o evite. Este recomandat să discuți cu toți cei mici ai tăi și să-i încurajezi să nu ofere date personale despre ei: adresa, CNP-ul, data nașterii sau alte informații din actul de identitate.

Șantajul



Și șantajul este unul dintre pericolele de care cei mici trebuie să fie învățați să se ferească. În cazul în care aceștia ar furniza necunoscuților detalii personale despre ei sau imagini, reputația le poate fi distrusă. Există persoane rău intenționate care pot șantaja copiii, spunându-le că vor face informațiile publice dacă aceștia nu acționează precum le cer.

Ce presupune siguranța pe internet pentru copii





Din cauza multitudinii de pericole din online, este esențial să te ocupi de siguranța copiilor pe internet. Deși, platformele existente oferă oportunități extraordinare pentru copii privind educația și divertismentul, trebuie ca părinții și copiii să înțeleagă conceptul de siguranță de baza online.


Protejarea datelor personale


În ceea ce privește regulile de comportament pe Internet, învață-i pe cei mici să-și protejeze datele personale. Astfel, chiar dacă li se solicită, de către prieteni sau persoane necunoscute, e obligatoriu să nu ofere niciodată parole sau ID-uri de cont, pentru că pot deveni ușor victime ale Cyberbullyingului. În plus, aceștia nu trebuie să folosească, drept informație principală de logare, date personale precum data de naștere, locul de reședință sau școala frecventată. Învață-i pe copii să nu ofere poze cu ei străinilor și să nu deschidă documente sau mailuri care provin din surse necunoscute. Atunci când primește amenințări sau comentarii negative pe un site de socializare, spune-le copiilor să nu răspundă și să te anunțe, ca să-i ajuți. Nu sunt siguri ce trebuie să facă iar părinții nu sunt prin preajmă? Copiii trebuie sfătuiți să se deconecteze de la platforma folosită și să nu răspundă la injurii.


Blocarea conținutului violent


Cei mici sunt atrași, în special, de conținutul video, fie că preferă jocuri sau desene animate. Totuși, pentru că multe canale sau platforme pe care le utilizează nu sunt sigure, îl poți încuraja să se uite doar pe platformele special dedicate copiilor, pentru a evita vizualizarea unui conținut inadecvat. Din fericire, există aplicații care pot bloca total conținutul violent și nepotrivit copiilor până într-o anumită vârstă. Nu-i lăsa pe cei mici la niciun joc înainte să verifici dacă este potrivit vârstei lor. Există și varianta de a le restricționa posibilitatea de a descărca jocuri, cu ajutorul unei parole pe care să o știi doar tu. În acest fel, te asiguri că nu poate descărca conținut neadecvat.

Blocarea conținutului pentru adulți



Poți să folosești numeroase programe de blocare a conținutului pentru adulți, atunci când copiii folosesc internetul. Unul dintre ele este NetNanny, fiindcă restrânge și controlează ceea ce văd copiii online. Poți să activezi comenzile pentru control parental pe telefon, tabletă, PC, laptop sau console de jocuri, pentru a fi mereu informat despre ceea ce descarcă cei mici.


Reguli de comunicare online pentru copii




Pentru că nu poți opri copiii din a folosi internetul definitiv, este esențial să-i vorbești despre regulile de comunicare online și să-i oferi informații utile despre internet.


Ce să facă în caz de hărțuire


Copiii pot întâlni persoane agresive în mediul online, care pot transmite cuvinte sau imagini jignitoare la adresa lor. Scopul este acela de a provoca hărțuire și de a umili și amenința victimele pe care le aleg. Vorbește calm și deschis cu puștii tăi, pentru a înțelege că trebuie să evite escaladarea situației. Astfel, cei mici nu trebuie încurajați să le răspundă, ci, să anunțe imediat părinții sau un adult de încredere. În cazul în care situația se agravează, nu uita că poți să apelezi la autorități. Asigură-te doar că ai salvat toate mesajele și amenințările la care au fost supuși copiii.

Refuzul de a comunica permanent cu străinii



Pe măsură ce puștii cresc, trebuie sfătuiți să nu comunice, sub nicio formă, cu străinii în mediul online, mai ales dacă aceștia le cer informații personale sau imagini intime. Roagă-i pe copiii să-ți semnaleze imediat dacă acest lucru se întâmplă.

Control parental asupra unor aplicații



Trebuie să fii la curent cu tot ceea ce descarcă sau văd pe internet copiii. De aceea, există varianta controlului parental asupra unor aplicații. Profită întotdeauna de aceste funcții, astfel încât să stabilești la ce au acces copiii și la ce nu. Revizuiește și politicile de confidențialitate ale site-urilor pe care copiii le accesează!

Sfaturi utile pentru părinți



Cauți conținut sigur și de calitate pe care să-l pui la dispoziția copiilor mici? Poți să creezi aplicații special concepute pentru cei mici, care să fie sigure, indiferent de vârstă.

Oferă copilului aplicații concepute special pentru cei mici



Aplicațiile special concepute pentru copiii îi împiedica să vadă și să asculte lucruri violente sau neadecvate vârstei lor.

Controlează setările de confidențialitate din browser



Îmbunătățește experiența de navigare a copiilor pe Internet atunci când accesează o pagină. Majoritatea setărilor dintr-o pagină web sunt activate în mod prestabilit, însă, poți alege pe care vrei să le activezi sau să le dezactivezi. Acest pas este extrem de important pentru siguranța copiilor în mediul online.

Limitează orele pe care le petrece online copilul



Cu siguranță, este dificil să vezi tot timpul ce fac prichindeii pe calculator. În schimb, poți să limitezi orele pe care le petrec online. Atunci când ești în preajma lor, caută să petreci timp de calitate cu puștii și să va bucurați de activități distractive alături de cei mici . Gătiți, plantați, desenați sau cântați împreună! Copiii vor fi încântați să te aibă alături și se vor bucura de compania ta mai mult decât ar face-o pentru o tabletă cu jocuri.

Informează copilul despre pericolele ascunse ale internetului



Când discuți cu juniorii despre pericolele care apar pe internet, fii sincer și încearcă să îi explici, cu răbdare, tot ceea ce trebuie să știe. Cei mici trebuie să înțeleagă că nu trebuie să accepte un comportament inadecvat sau discriminant. În cazul în care copiii sunt victimele șantajului sau a bullyingului online, roagă-i să vă comunice imediat. Totodată, fii atent și la reacțiile copiilor. Aceștia pot fi nervoși, triști, indispuși sau apatici din cauza hărțuirii online.

Cum să-i faci copilului tău un program echilibrat



Pentru o dezvoltare optimă, copiii și adolescenții au nevoie de un program echilibrat. Deși, nu-i poți împiedica să folosească internetul, trebuie să le organizezi un program corect, care să conțină ore de somn, de studiu, de joacă, de relaxare și de stat pe Internet.

Alte activități distractive pentru cel mic



Copiii se pot bucura de diferite activități distractive alături de părinți sau de prieteni. Nu ezita să le cumperi jucării moderne, de care să se bucure în clipele de relaxare, sau alege o bicicletă.

Petrecerea timpului în aer liber



Petrece, pe cât posibil, cât mai mult timp cu prichindeii tăi! Ieși cu ei în parc sau amenajează un loc de joacă în curte . În acest fel, copiii se pot distra de minune în intimitatea propriului cămin, fără teama că vor păți ceva. Timpul petrecut la joacă, în aer liber, este benefic pentru copii, le reduce nivelul de stres și le oferă posibilitatea de a lua o pauză de la jocuri și desene. Joaca și alergatul ajută și la menținerea unei greutăți corporale optime, pentru copii sănătoși și veseli.

Cursuri în funcție de pasiunile lui



Dacă juniorii au anumite pasiuni, precum înotul, pictatul sau cățăratul, încurajează-i și oferă-le șansa de a petrece timp de calitate, făcând ceea ce le place. Le poți oferi cursuri speciale prin care să perfecționeze anumite aptitudini, astfel încât să se simtă excelent.

Copiii din ziua de astăzi petrec mult timp pe internet, de aceea, sunt expuși multor pericole. Ține cont de măsurile de siguranță în utilizarea internetului, oferă-le celor mici informațiile de care au nevoie și ține-i departe de canalele nepotrivite. Siguranța copiilor poate fi promovată de fiecare dată prin informare.