Legea scaunelor auto pentru copii în 2019

Legea scaunelor auto pentru copii în 2019
27.10.19 Jucarii-Online.EU 0 Comments

Daca vrei sa-l iei pe cel mic cu tine in vacanta, siguranta lui trebuie sa fie pe primul plan, mai ales atunci cand calatoriti cu masina. De aceea, trebuie sa cumperi un scaun auto potrivit, care ii poate salva viata in cazul unui accident. In acest articol, iti prezentam legislatia actuala privind transportul copiilor, punand accent pe modul in care trebuie folosite scaunele de masina.


Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu varsta sub 3 ani

Conform Codului Rutier, copiii cu varsta sub 3 ani pot merge in masina doar in scaune auto speciale si omologate. De aceea, fiecare sofer care transporta un copil mai mic de 3 ani trebuie sa aiba un scaun auto pentru copii, care sa indeplineasca conditiile de siguranta si sa protejeze viata celor mici in timpul calatoriei. In acest sens, este recomandata si cumpararea unor scaune auto profesionale pentru copiii cu greutatea intre 0-25 kg, in functie de varsta celor mici.

De la aceasta lege fac exceptie doar soferii de taxi si soferii de autovehicule destinate transportului public, unde micutii pot ocupa orice alt loc in afara de scaunul din fata. Pentru aceste situatii si pentru siguranta copiilor, transportul se va realiza doar sub supravegherea unei persoane adulte, alta decat conducatorul auto.

Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu inaltime sub 1.35 m

Exista reglementari speciale si in cazul copiilor cu o inaltime mai mica decat 1.35 m, in ceea ce priveste transportul lor in masina. Astfel, conform Codului Rutier, cei mici te pot insoti intr-o calatorie cu masina doar daca aceasta este prevazuta cu un sistem de siguranta corespunzator.

Copiii cu inaltimea de pana la 1.35 m pot fi transportati in autovehicule care sunt echipate cu sisteme de siguranta sau daca sunt prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun, instalat corect in autovehicul. Soferul trebuie sa verifice intotdeauna daca masina este prevazuta cu centuri de siguranta reglabile, astfel incat acestea sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului copiilor si nici sa ii incomodeze in vreun fel.

Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu o inaltime peste 1.35 m

In ceea ce priveste copiii cu o inaltime de peste 1.35 m, ei pot fi transportati intr-un autovehicul echipat cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, care sa fie reglate astfel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului. In plus, cei mici trebuie prinsi cu ajutorul unor dispozitive speciale de fixare in scaun, instalate in masina. In cazul in care cel mic are o scutire medicala, care atesta o afectiune, el poate sa fie transportat in masina fara un dispozitiv de siguranta, insa trebuie sa fie supravegheat in permanenta de un adult, in timpul deplasarii pe drumurile publice. Totodata, masinile prevazute cu banchete care au inaltatoare auto pot fi utilizate pentru cei cu o inaltime mai mare de 1.35 m.

Cum trebuie sa arate dispozitivul de fixare in scaun

Un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii poate fi reprezentat de un scaun auto suplimentar sau de o centura de siguranta, combinata cu un dispozitiv partial de fixare in scaun. Aceste dispozitive partiale de fixare pot fi inaltatoarele auto, sisteme speciale de centuri pentru copii, scoica pentru bebelusi, cosulet sau chinga de ghidare. Scaunele auto trebuie sa fie omologate si sa corespunda rigorilor legii. De aceea, atunci cand achizitionezi un scaun auto pentru copii, trebuie sa verifici ca modelul dorit sa aiba eticheta care contine toate informatiile despre grupa de greutate pentru care este omologat, sa aiba standardul ECE.R44/04 si codul tarii in care s-a produs omologarea.

Unde se monteaza scaunul auto pentru copii?

In timpul deplasarii cu masina, scaunul auto pentru copii se monteaza intotdeauna pe bancheta din spate a masinii, respectand instructiunile din manual. Este extrem de important ca scaunul sa fie montat corect, atat pentru siguranta celor mici, cat si pentru confortul tau, ca parinte. Astfel, daca locul din mijlocul banchetei din spate a masinii are o centura de siguranta in trei puncte - diagonala si deasupra pelvisului - acesta este un loc sigur in care poti monta scaunul auto, deoarece este cel mai departat de partile laterale ale autoturismului.

In plus, locul din spatele soferului ii poate oferi celui mic mai multa siguranta decat cel opus, deoarece poate fi scos din masina pe partea cu trotuarul. Fiind asezat in dreapta spate, copilul poate fi si mai usor de supravegheat de catre un parinte. Exceptie fac scaunele care se pot monta si in fata masinii, cu spatele catre directia de mers, doar dupa dezactivarea airbag-ului frontal.

Care sunt consecintele nerespectarii normelor Codului Rutier

Nerespectarea Codului Rutier privind transportul celor mici in autovehicul poate aduce cu sine o serie de amenzi. Conform noilor reglementari, nerespectarea regulilor referitoare la circulatia pe drumurile publice se sanctioneaza cu cel putin trei puncte de penalizare si trei puncte de amenda. Totodata, conform reprezentantilor Ministerului Afacerilor Interne, exista o reglementare unitara la nivel european, referitoare la obligatiile soferilor in ceea ce priveste transportul copiilor.

Pentru a fi sigur ca micutul va fi transportat in conditii de maxima siguranta, tine cont de regulile prezentate ale Codului Rutier. Atunci cand cumperi un scaun auto pentru copii, verifica intotdeauna daca acesta corespunde varstei, intaltimii si greutatii lor, pentru a le asigura confortul si siguranta atunci cand sunt in masina.

Comments

Leave your comment

Note: HTML is not translated!