Montarea unui scaun auto ISOfix de la A la Z

Montarea unui scaun auto ISOfix de la A la Z

Cand mergi cu masina, siguranta celor mici trebuie sa primeze intotdeauna. De aceea trebuie sa cumperi scaune auto de calitate, pe care sa le montezi corect in masina. Inainte de a cumpara scaune auto pentru copii, ar fi bine sa cauti cat mai multe informatii despre sistemul lor de prindere si despre producator, ca sa poti lua decizia corecta.


In afara de montarea scaunelor pentru copii cu ajutorul centurii de siguranta, exista si modele de scaune auto cu sistem de prindere ISOfix, practice si confectionate din materiale de foarte buna calitate. Cumpararea unor astfel de scaune este doar primul pas, pentru ca trebuie sa tii cont si de montarea corecta in autovehicul si de pozitionarea scaunului.

Din randurile de mai jos vei afla cum se monteaza corect un scaun auto ISOfix, astfel incat copiii sa fie in siguranta pe toata durata calatoriei. Iata care sunt pasii obligatorii de care trebuie sa tii cont!

Scaun auto Riola cu Isofix Crocodile 0 36 KG

Uploaded by Jucarii Online EU on 2020-01-21.Ce reprezinta sistemul ISOfix?


Inainte de a oferi detalii despre montarea unor scaune auto cu ISOfix si despre avantajele lor, trebuie sa intelegem ce reprezinta sistemul ISOfix. ISOfix sau International Standards Organisation reprezinta un sistem standard de asigurare a fixarii scaunelor pentru copii in masina. Cu ajutorul acestui sistem poti sa fixezi scaunul auto intr-o pozitie rigida si fixa. In acest fel, in cazul unui accident sau a unei franari bruste, scaunul auto cu sistemul ISOfix se comporta mult mai sigur decat atunci cand scaunul este prins doar cu ajutorul centurilor din masina.

Cu toate acestea, inainte de a cumpara un scaun auto cu ISOfix, trebuie sa te asiguri ca masina ta permite acest sistem. Pentru majoritatea masinilor mai noi, sistemul de prindere a scaunului auto cu ISOfix vine instalat direct din fabricatie. Inainte de achizitionarea scaunului auto pentru copii, poti verifica daca este compatibil cu sistemul ISOfix disponibil in masina ta. Pentru asta nu trebuie decat sa cauti informatiile necesare in cartea masinii tale si in descrierea scaunelor auto pe care vrei sa le cumperi.

Avantajele unui scaun auto ISOfix


Spre deosebire de montarea scaunului auto pentru copii cu ajutorul centurilor de siguranta, un scaun auto ISOfix iti garanteaza o fixare rapida si sigura. Astfel, montarea si demontarea unui scaun auto pentru copii se va realiza mult mai rapid decat prin alternativa de prindere cu centurile autovehiculului.

Mai mult, scaunul auto cu ISOfix iti ofera usurinta in manevrare. In cazul in care masina ta este prevazuta cu un sistem de prindere ISOfix, nu trebuie decat sa asezi suportul rigid pe bancheta din spate, in locul dorit si in pozitia recomandata. Acest suport va ramane permanent in aceeasi pozitie, urmand sa manevrezi doar scaunul auto pentru copii, care se ataseaza la suport prin intermediul unui sistem de cuplare.

Sistemul de prindere ISOfix va oferi protectie maxima in timpul deplasarii masinii, indeosebi in caz de impact. Totodata, acest sistem indeparteaza riscul ca scaunul copiilor sa se balanseze, sa se rastoarne sau chiar sa alunece. Prin utilizarea sistemului de prindere ISOfix, te bucuri de siguranta unei montari complete si corecte a scaunului auto pentru copii.

Tine cont de faptul ca suportul ISOfix de fixare a scaunului auto are o greutate mai mare si un pret de achizitie mai ridicat decat scaunele care se monteaza cu ajutorul centurilor de siguranta.

Cum se monteaza un scaun auto ISOfixIn urma numeroaselor teste de siguranta care au fost efectuate, s-a demonstrat ca sistemul ISOfix este ideal pentru siguranta celor mici. Montarea scaunele auto cu ISOfix este foarte simpla si bazelor ISOfix, care au indicatoare, cu ajutorul carora poti observa daca scaunul a fost sau nu montat corect. Instalarea sistemului ISOfix este usoara si foarte rapida, deoarece cu un singur click scaunul pentru copii se va fixa ferm in autovehicul. Pentru a creste stabilitatea si a mentine copiii in siguranta, sistemele ISOfix vin insotite si de un picior de sprijin suplimentar sau de o curea de prindere in partea superioara. Nu uita de inaltatoarele auto pentru copii, care pot fi fixate permanent cu ajutorul sistemului de prindere ISOfix.

Unde este indicat sa instalezi un scaun auto pentru copii?


Pentru a creste siguranta si stabilitatea celor mici, este recomandat ca pana la varsta de 2 ani ei sa fie transportati doar in scaune auto speciale, cu spatele la directia de mers si pe locul din centrul banchetei din spate.

Specialistii au demonstrat ca un copil asezat intr-un scaun auto pozitionat cu spatele la directia de mers este de pana la 6 ori mai protejat. In cazul in care exista un impact frontal, copilul care va sta cu spatele catre directia de mers va fi impins inapoi in scaun, fara sa apara leziuni in zona capului, a gatului sau a spatelui.

Daca cand scaunul auto pentru copii va fi montat cu fata catre sensul de mers, exista riscul ca micutul sa fie aruncat inainte si sa sufere leziuni grave. De aceea, este indicat sa mentii pozitia scaunului auto pentru copii cu spatele spre directia de mers, in special pana cand implineste 2-4 ani sau pana cand atinge limitele de greutate impuse de scaunul respectiv. Atunci cand micutul creste, poti opta pentru folosirea unui inaltator auto, insotit de centurile de siguranta ale masinii. Nu uita ca, pana la varsta de 12 ani, copiii nu trebuie sa stea pe locul pasagerului din fata.

Cand instalezi un scaun auto cu spatele catre directia de mers, fii sigur ca acesta este asezat cat mai aproape de bancheta. Nu este indicat sa asezi un scaun auto pentru copii in dreptul locului prevazut cu airbag activ. Pentru ca scaunul copiilor sa fie asezat corect in scaunul masinii, apasa baza scaunelului, pentru ca aerul sa fie eliminat din perna. Acest lucru ii garanteaza celui mic confortul si siguranta pe toata durata calatoriei cu autovehiculul.

Reguli si recomandari pentru scaunele auto ISOfix


Un scaun auto pentru copii trebuie sa fie instalat foarte sigur in masina, astfel incat sa nu se miste mai mult de 2 cm intr-o parte sau in alta. Se recomanda ca in momentul instalarii scaunului auto, sa apesi pe scaun cu forta, in timp ce strangi centura cat poti de mult.

Alege un scaun auto potrivit varstei celui mic si tine cont de posibilitatea ca scaunul sa poata fi instalat atat cu fata, cat si cu spatele la directia de mers. Tine cont si de centurile scaunelor: atunci cand copilul este asezat cu spatele catre directia de mers, centurile trebuie sa fie pozitionate la nivelul umerilor copilului. Atunci cand cel mic se afla cu fata catre directia de mers, se recomanda ca centurile sa se afle deasupra umerilor.

Iata, mai jos, un scaun auto cu sistem de prindere ISOfix, care poate fi o alegere inspirata daca vrei sa cumperi un accesoriu de acest fel.

Scaun auto Argos cu Isofix si picior telescopic Crocodile 0 18 kg


Acest model de scaun auto este recomandat pentru copiii cu greutatea intre 9-18 kg si varsta intre 9 luni si 4 ani. Scaunul auto poate fi folosit atat cu ajutorul centurilor de siguranta ale masinii, precum si cu ajutorul sistemului de prindere ISOfix. Detine un sistem automat de atenuare a socurilor si reduce impactul frontal si lateral in cazul unui accident. Atat spatarul, cat si centurile de siguranta, pot fi reglate cu usurinta, pentru confortul si siguranta celor mici.

Scaunele auto prevazute cu ISOfix ofera siguranta copiilor pe durata deplasarii cu masina. Trebuie sa verifici daca scaunul a fost instalat corect si daca sunt stranse corespunzator centurile, astfel incat micutii sa calatoreasca in siguranta. Centura nu este optionala pentru cei mici, ci obligatorie!