Rear facing vs front facing: cum sa alegi cel mai sigur scaun auto pentru copilul tau

Rear facing vs front facing: cum sa alegi cel mai sigur scaun auto pentru copilul tau


In zilele noastre, importanta scaunului auto pentru copii a incetat sa mai fie vazuta ca un moft, ci este o necesitate si o metoda de precautie, pe care trebuie sa le iei in calcul pentru siguranta copilului tau. Astfel, scaunul auto pentru copii reprezinta obiectul de care te poti folosi inca de la nasterea micutului si pana la varsta de 12 ani, fiind o investitie pe termen lung, pentru siguranta sa. Cu siguranta te intrebi cum poti sa alegi cel mai sigur scaun auto pentru copilul tau, avand in vedere faptul ca producatorul si pretul de achizitie nu sunt motive suficiente pentru a te convinge. Afla, din articolul de mai jos, care sunt diferentele dintre sistemele rear facing si front facing de montare a scaunului auto si cum protejeaza acestea copilul in cazul unei coliziuni.

Care sunt motivele pentru care conteaza atat de mult pozitia in care se monteaza scaunul auto al copiilor?

Deoarece s-au efectuat numeroase teste de siguranta in caz de impact, potrivit specialistilor, atunci cand are loc o coliziune frontala, un copil asezat cu fata spre directia de mers (front facing) este mai expus la rani. Aceasta se datoreaza faptului ca forta decelerarii il va arunca pe copil inainte, existand riscul de a-l rani cu centura de siguranta. Riscurile in acest caz sunt numeroase si pot implica dizlocarea vertebrelor sau strivirea organelor celui mic, de aceea este foarte important sa le cunosti. In egala masura, se spune ca un copil care se afla intr-un scaun auto cu spatele la directia de mers (rear facing) poate fi mai bine protejat, avand in vedere un risc scazut de a se rani grav, in caz de accident. In timpul unui posibil impact, cu ajutorul sistemului rear facing, cel mic va fi impins inapoi in scaun, scazand forta impactului din zona capului, a gatului sau a spatelui. Mai mult, organele interne vor fi mai putin expuse la leziuni in ceea ce priveste sistemul rear facing.

Cand este recomandata folosirea scaunelor auto?

Desi legislatia variaza de la o tara la alta, se considera ca scaunul auto ar trebui sa fie fixat cu spatele la directia de mers, daca cei mici au intre 0-15 luni sau o greutate pana la aproximativ 13-15 kilograme. Totodata, specialistii americani au recomandat parintilor ca micutii sa fie tinuti in scaun in pozitia rear facing pana la 24 de luni sau pana in momentul in care ating greutatea permisa de catre scaunul auto de care dispune. Totodata, poti alege de la inceput un scaun auto caruia ii poate fi adaptata pozitia, pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Ia in calcul ce varianta ar fi mai convenabila pentru familia ta - un scaun care trebuie schimbat dupa acesti doi ani sau un scaun auto care poate fi folosit pentru mai multe categorii de varsta si kilograme. De asemenea, te poti indrepta catre alegerea unui scaun de tip combi, care se poate monta atat in sistemul rear facing cat si in cel front facing. Poti lua in calcul si tipul de masina pe care il ai si spatiul de care dispui pe bancheta din spate a autoturismului, intrucat sistemul rear facing va ocupa mai mult loc, in comparatie cu cel front facing.

Scaun auto Riola cu Isofix Crocodile 0 36 KG

Uploaded by Jucarii Online EU on 2020-01-21.Rear facing vs front facing - ce ar trebui sa alegi

Desi ambele variante sunt acceptate, conform studiilor accidentelor rutiere, riscul deceselor celor mici in urma unui impact este mai mare pentru cei care folosesc un scaun de masina amplasat cu fata la sensul de mers. Aceste efecte negative sunt reduse drastic pentru copiii care folosesc un scaun pozitionat cu spatele catre sensul de mers. Astfel, sistemul rear facing este mai sigur decat cel front facing, indeosebi in cazul copiilor sub 3-4 ani, fapt ce se datoreaza anatomiei unui copil mic si fortelor exercitate asupra sa in cazul unui accident rutier. Trebuie sa tii cont de faptul ca scheletul unui copil mic este fragil si in plina dezvoltare iar procesul de intarire a oaselor incepe abia dupa varsta de doi ani, astfel incat trebuie atent protejat. In situatia unui impact unde copilul se afla cu fata la sensul de mers, corpul este stabilizat de centura, insa capul poate fi propulsat cu o forta uriasa. De aceea, sistemul rear facing este recunoscut pentru protectia pe care o ofera copiilor impotriva ranilor grave, deoarece capul, gatul si coloana vor fi perfect aliniate, iar capul nu va fi mai fi impins inainte. Astfel, atunci cand folosesti un scaun auto cu spatele la directia de mers, forta unui impact va fi diminuata, protejand si restul corpului celui mic.

Care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti

De cele mai multe ori, parintii nu stiu cum sa monteze corect scaunele auto sau nu le pot fixa corespunzator, ceea ce scade drastic gradul de protectie pe care aceste dispozitive le ofera. Acest fapt se datoreaza ignorarii instructiunilor care insotesc scaunele auto, motiv pentru care apar din ce in ce mai multe accidente rutiere care au ca victime copii mici. Totodata, o alta greseala care trebuie evitata este achizitionarea scaunelor auto second-hand. Desi acestea te ajuta sa economisesti bani, pot fi vechi sau foarte deteriorate, cu centuri slabite, care se dovedesc a fi inutile in cazul unui accident. Mai mult, achizitionarea scaunelor auto de calitate indoielnica favorizeaza aparitia iritatiei pentru bebelusi, care nu se mai simt confortabil in scaun si devin agitati. Evita sa prinzi centurile de siguranta atunci cand copilul are haine foarte groase, deoarece acestea se pot slabi, diminunand efectul in caz de impact. Da-i intotdeauna geaca jos si nu scoate niciodata copilul din scaun in timpul mersului.

Chiar daca scaunele auto cu sistem rear facing au un pret de achizitie mai mare decat cele front facing, sunt recomandate pentru cei mici, deoarece prezinta un grad mai mare de siguranta. Daca ai aflat care sunt diferentele principale dintre aceste tipuri de pozitionari ale scaunului auto, poti alege varianta pe care o consideri potrivita pentru cel mic, punand intotdeauna siguranta sa pe primul plan.