Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii. Ghid cu sfaturi pentru parinti
Inteligența emoțională poate fi cultivată de la vârste fragede, având un impact puternic pe tot parcursul vieții. Află ce poți face pentru ca cel mic să aibă mai multă empatie, să își înțeleagă emoțiile și să aibă un grad ridicat de anto-control.
Ce sunt emoțiile?
În acest moment nu există un consens științific asupra definiției emoțiilor. Potrivit DEX, emoția reprezintă o „reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate”.
Aceste stări psihologice pot fi pozitive sau negative. Prima categorie include bucuria, plăcerea, amuzamentul, mândria, ușurarea, surprinderea sau speranța. În cea de-a doua întâlnim furia, tristețea, disprețul, vinovăția, rușinea, invidia, dezamăgirea, neputința sau îngrijorarea. Desigur, cunoaștem și combinații de mai multe emoții, precum melancolia.
Klaus Scherer, specialist în psihologia emoției, a enunțat 5 elemente cruciale ale acesteia:
evaluare cognitivă - care oferă evaluarea evenimentelor
simptome corporale - senzațiile fizice pe care le resimțim în experiența emoțională
tendința de acțiune - pregătirea și direcția răspunsurilor motorii
expresia - facială și vocală prin care reacționăm
sentimente - experiența subiectivă ce apare după dispariția emoției
Ce este inteligența emoțională?
Înainte de a discuta pe larg despre inteligența emoțională, trebuie să facem diferența dintre ea și coeficientul de inteligență. Cunoscut și sub numele de IQ, coeficientul de inteligență ia în calcul diverse abilități cognitive: vocabular, înțelegerea lecturii, reținerea informațiilor, abilități de matematică și de logică.
EQ sau inteligența emoțională, în schimb, se referă la capacitatea unei persoane de a-și cunoaște propriile emoții și de a ști cum să le gestioneze corespunzător. În același timp, se referă și la empatie, capacitatea de a înțelege sau simți ce experimentează alte persoane.
Inteligența emoțională se dezvoltă încă din primul an de viață al copilului. Desigur, un bebeluș nu are același EQ cu al unui copil de 5 ani, unui adolescent sau unui adult. De fapt, EQ este considerată o abilitate pe care o putem îmbunătăți pe parcursul vieții.
Acum că am discutat despre ce este inteligența emoțională, să aprofundăm caracteristicile sale.
Înțelegerea emoțiilor
Emoțiile au reprezentat o parte importantă din evoluția umană. Ne-au ajutat să supraviețuim în situații periculoase, să ne apropiem de alți indivizi, să ne creștem copiii. Însă înțelegerea lor ne este extrem de utilă și în prezent.
Putem spune despre emoții că sunt similare unui compas intern. E nevoie să înțelegem motivele pentru care apar, cum putem deține controlul asupra lor, când e cazul să cerem ajutorul și cum să stăpânim sentimentele.
Exprimarea emoțională
Totodată, pentru a funcționa în societate, e necesar să ne și exprimăm emoțiile. Suprimarea stărilor prin care trecem nu ne ajută pe termen lung și ne poate îndepărta de prieteni, familie, colegi de birou și alte persoane.
Îți dorești ca cel mic să lege de-a lungul vieții relații romantice sau de prietenie pozitive? Acest lucru nu poate fi realizat dacă nu stă bine la capitolul exprimare emoțională.
Autoreglarea emoțională
Autoreglarea emoțională este un termen care se folosește pentru capacitatea de a ne gestiona emoțiile. Cu alte cuvinte, să ne analizăm mai bine și să ne canalizăm energia într-un mod pozitiv. Această abilitate este necesară în special când întâlnim furie, anxietate, tristețe, dispreț, vinovăție sau alte gânduri negative.
Odată ajunși la maturitate, este mai dificil să ne dezvoltăm autoreglarea. De aceea, copilăria este momentul ideal pentru exersarea sa.
Care sunt beneficiile cultivării inteligenței emoționale la copii?
Dezvoltarea emoțională a copilului are numeroase avantaje atât pentru el, cât și pentru cei din jur.
Gestionarea relațiilor cu ceilalți
EQ este un instrument care ne ajută să legăm relații puternice, indiferent dacă sunt de prietenie, romantice, colegiale sau de alt tip. Posibilitatea de a te deschide în fața altora, grija, devotamentul și împărtășirea sentimentelor sunt necesare la orice vârstă. Mai mult, conștientizarea emoțiilor ne indică dacă o relație funcționează sau nu.
Empatie
Empatia ne permite să ne conectăm mai profund cu ceilalți oameni, cu beneficii în viața personală, dar și în cea profesională. De exemplu, un manager empatic va înțelege și lua în considerare punctul de vedere al subalternului său, chiar dacă este diferit de cel propriu.
te ajută să iei decizii vitale pentru siguranța și supraviețuirea ta
poate reduce nivelul stresului, prin reglarea emoțiilor
este un antidot împotriva epuizării la locul de muncă
este o bază pentru comportamentele noastre morale, social acceptabile
Dacă un copil primește
jucării educative, însă nu înțelege de ce prietenii lui se supără când nu împarte, poate avea o lipsă de empatie.
Auto-control
Indivizii care nu își controlează emoțiile, în special pe cele negative, ajung deseori în situații problematice. Abilitatea de a recunoaște în timp util aceste de stări ne permite să le „deturnăm”, să ne păstrăm calmul.
Cum se poate dezvolta inteligența emoțională la copii
Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii nu este dificilă. Totul începe de acasă, cel mai sigur spațiu pentru cel mic. Pe lângă
transformarea casei într-una baby proof , e necesar să o faci sigură și din punct de vedere afectiv. Ca părinte, îți dorești ca cel mic să își gestioneze corect emoțiile negative și să își exprime sincer sentimentele. Însă pentru a face acest lucru, el trebuie învățat și încurajat. E nevoie să acorzi atenție emoțiilor lui, chiar dacă nu vor fi mereu pe placul tău. Privește-le ca pe niște oportunități și învață-l să le identifice corect.
Poate uneori simți că exagerează sau un anumit eveniment nu i-a trezit emoția la care te așteptai. Ține minte că toate emoțiile sunt valide și dă dovadă de înțelegere. Arată-i cum se rezolvă problemele și cum se gestionează în mod productiv sentimentele negative care pot apărea. Dacă observi că îi e greu să se exprime, poate folosi de
jucării și jocuri pentru a explica prin intermediul lor.
Acestea sunt doar câteva exemple prin care îi poți dezvolta inteligența emoțională, o abilitate care îl va ajuta întreaga viață. Iată și alte moduri prin care poți cultiva EQ-ul.
Socializare
Cu cât cel mic petrece mai mult timp alături de alți copii, cu atât va fi mai ușor pentru el să își dezvolte inteligența emoțională.
Adaptarea la grădiniță , de exemplu, poate fi un proces dificil din cauza schimbărilor ce au loc în viața sa. Socializând cu colegii, el poate trece mai ușor peste dificultăți, iar abilitățile legate de EQ i se vor îmbunătăți.
Jocuri în echipă
Există diverse jocuri pentru dezvoltarea emoțională a copiilor pe care i le poți propune. Cele de echipă sunt un exemplu excelent, ajutându-l să-și dezvolte mai bine empatia. La fel de bune sunt jocurile de rol, unde va avea ocazia să înțeleagă sentimentele altora.
Jucării specifice
Există pe piață diverse jocuri și jucării educative pe care le poți încerca. Unele îi ajută să recunoască mai multe tipuri de expresii, în funcție de emoția corespunzătoare. Altele au rol terapeutic, oferind afirmații pozitive pe care copilul le poate folosi când se simte anxios sau speriat.
Cu toate acestea, te poți folosi și de alte jucării pentru cultivarea inteligenței emoționale. Dacă locuiești la curte,
jucăriile de exterior pot transforma orice sesiune de joacă într-o ocazie de dezvoltare. Invită-i pe prietenii copilului la joacă și urmărește-le comportamentul. În ce mod își exprimă emoțiile? Se ceartă des? Din ce cauză?
Lectură
Copiii care citesc (sau cărora le citesc părinții) prezintă avantaje în fața celor care nu au acest hobby. Ei învață cum să înțeleagă motivația sau intenția personajelor, iar mai apoi pot folosi skill-ul și în viața reală.
Filme
Inteligența emoțională poate fi influențată și de filmele și serialele pe care copilul le urmărește. Pe de-o parte, există animații educative, prin care copiii învață direct care este diferența dintre mai multe emoții. Pe de altă parte, descoperă că oamenii pot avea sentimente diferite față de ei.
Cum recunoști un copil inteligent din punct de vedere emoțional?
Maturitatea emoțională este o calitate pe care orice părinte vrea să o observe la copilul său. Iată la ce să fii atent:
vorbește deschis despre sentimentele sale
nu se lasă copleșit de emoțiile negative, nu face crize de furie
se adaptează ușor situațiilor necunoscute
știe să refuze fără să rănească
nu se teme să pună întrebări, să ceară ajutorul
înțelege că cei din jur pot avea emoții diferite față de el
are o intuiție bună, recunoaște când cineva încearcă să îl păcălească sau manipuleze
Inteligența emoțională poate fi cultivată pe tot parcursul vieții, însă e de preferat să o dezvoltăm în copilărie. Copiii cu un EQ ridicat vor avea mai multe avantaje în viață, trecând mai ușor peste provocări și legând relații mai trainice. Ține cont de recomandările din acest articol și învață-l pe cel mic cum funcționează emoțiile și cum le poate gestiona mai eficient.